אחד התחומים שעולים לסדר הציבורית ותופסים מודעות מאוד גדולה קשור לעוולות מסחריות בהקשר של קניין רוחני. עוולה מסחרית היא למעשה התנהגות מסחרית שהיא בלתי הוגנת. עוולות מסחריות שייכות לעולם של קניין רוחני. למעשה, כדי למנוע עוולה מסחרית כמו למשל גניבת עין, תיאור כוזב, התערבות לא הוגנת, גניבת פטנט, גזל סוד מסחרי וכדומה אנחנו צריכים להגן על הקניין שלנו.
קניין רוחני הוא בעצם הגנה על משהו שהוא לא מוחשי . למשל, שיר לעומת כסא. פזמון של שיר לעומת שולחן. משהו שאי אפשר בחושים שלנו להרגיש לכמת או להחזיק, משהו כללי. מטרתו של חוק עוולות מסחריות הנו למנוע שימוש לא הוגן בקניינכם הרוחני ללא רשותכם ובצורה שעשויה לפגוע במוניטין שלכם או של העסק שלכם.
על פי פקודת הנזיקין תשכ“ח 1968 עוולה היא התנהגות אסורה אשר מזכה את הנפגע ממנה בתרופה, כלומר פעולה הגורמת לנזק בהתנהגות מסחרית לא הוגנת. איפה הבעיה? שהחוק לא מספיק מבוסס כדי להגן על האינטרסים הכלכליים שמהווים את ניצני הדרך להתפתחות טכנולוגית כלכלית בעידן שלנו.
באילו תחומים דיני הקניין הרוחני עוסקים?
פטנטים, מדגמים, סימני מסחר וזכויות יוצרים שלא ניתן לקבל במדינת ישראל הגנה שהיא פיזית. חשוב להבין שלמרות שמדובר בנכסים לא ממשיים ולא מוחשיים, עדיין אלו הם נכסים לכל דבר ועניין.
ניתן לקחת את נושא הפטנטים בתור דוגמא. למשל, במקרה של פטנט, אנו מחפשים הגנה על פתרון טכני לבעיה טכנית. פטנט באופן עקרוני הוא טריטוריאלי ובכל מדינה יש להגיש בקשה מסודרת על פטנט שהומצא.
איך מגנים על אותם נכסים?
אם לחברה יש נכס, לפי זה קובעים את השווי שלה. לכל חברה שיש סימני מסחר, פטנטים או מדגמים היא יכולה לבנות לעצמה ערך כספי ומכאן צריך לעשות בדיקה הנקראת בדיקת נאותות. הבדיקה תאפשר לקבוע את השווי של החברה. דוגמא מעולה לכך היא גוגל. גם במצבים שפג תוקף של פטנט בחברות תרופות למשל, הערך יכול להיפגע. הערך נקבע לפי הערך של הקניין הרוחני שנבנה בה.
בהקשר של סטארט אפ, יכולת הגיוס נקבעת לפי הקניין הרוחני שנבנה. אם יש חדשנות טכנולוגית שהוגנה בפטנטים, הערך של החברה וגובה הגיוס ייקבע לפי הקניין הרוחני כי זה בעצם הערך הרוחני של אותן חברות. בניית קניין רוחני וערך של חברה חייב להיות מנוף לגיוסים ולכן יש לכך חשיבות מאוד גדולה. אם נבנה קניין רוחני זה נותן לה נכס לכל דבר עבור החברה בהשוואה לחברות אחרות. מצד אחד זה כלי שיווקי ומצד שני הגנתי ולפי זה נקבע הערך של חברות הפועלות היום בשוק.
אם מתייחסים לסימני מסחר חזקים למשל, הערך של המוצר נקבע על המדף לפי המיתוג שיש למוצר הזה וזה לא משנה איפה המוצר הזה מיוצר. למיתוג יש כוח מאוד גדול כאן.