ממש כמו בתחום הטקסטיל שבו ניתן לנקות סטים שלמים של ביגוד ללא מים, גם בתחום של ניקוי שטיחים, קיימת האפשרות לבצע ניקוי יבש של שטיח. יחד עם זאת, לא תמיד זוהי האופציה הנכונה ביותר והטובה ביותר עבור השטיח, וישנם שטיחים שבהם ניקוי מסוג זה יכול לגרום יותר נזק מאשר תועלת. על כן, בכל מקרה שבו אתם שוקלים את העניין, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע או בכלל להעביר את השטיח לניקיון מקצועי.
מדוע בכלל נדרש ניקוי יבש?
בעולם הטקסטיל, השימוש בניקוי יבש נקבע גם בהתאם לסוג והיקף הלכלוך, אך בראש ובראשונה בהתאם לסוג הבד ממנו עשוי הבגד. כך למשל, כאשר מדובר במעיל עבה ויוקרתי עשוי קשמיר או אפילו צמר עבה, שימוש במים יכול לגרום להתכווצות הבד ולהרס הסיבים שלו באופן שיפגום לחלוטין בצורת המעיל ובמראה שלו. במקרים אלה, נהוג לבצע ניקוי יבש המבוצע באמצעות יישום של חומרים כימיים המיועדים להשיג ניקיון מלא ללא מגע מים או באמצעות מגע מינימלי של מים.
צורך כזה יכול בהחלט לצוץ גם בתחום השטיחים, בעיקר כאשר מדובר בשטיחי יוקרה עשויים צמר, אך לא רק. בעולם השטיחים ישנו מגוון רחב יותר של טכניקות המאפשרות שימוש בכמויות משתנות של מים בטווח שבין הרבה מים ובין ללא מים כלל.
כיצד מבוצע ניקוי שטיחים ללא מים?
ניקוי שטיחים ללא מים היא פרקטיקה שאותה מיישמים כאמור בתנאים מסוימים בהתאם לשיקול דעתו של איש המקצוע. ניקוי כזה מבוסס על שימוש בחומרים כימיים אותם מרססים על גבי השטיח, ובאמצעות שורה של פעולות המיועדות לתת לחומר הכימי לעשות את פעולתו על הכתם, מתקבלת בסופו של דבר תוצאה של שטיח נקי לחלוטין. פעולות אלה הן בדרך כלל סוד מסחרי ואנשי מקצוע אינם נוהגים לחשוף אותן שכן סט הפעולות הזה בדיוק הוא המפתח להשגת ניקיון מיטבי לשטיח, והוא שיוצר את ההבדלים בין אנשי המקצוע השונים.
יחד עם זאת, אפשר בהחלט לומר שלא כל שטיח ולא כל מקרה ראוי לפרקטיקה של ניקוי יבש. במקרים מסוימים, העלות של הניקוי היבש יכולה להיות גבוהה יותר מעלותו של השטיח ובמקרים אחרים עלול ניקוי יבש לגרום לפגמים ולנזקים במרקם של השטיח ובסיבי השיער שלו. על כן, כל החלטה על ניקוי שטיחים ללא מים ועל בסיס חומרים כימיים לניקוי יבש, היא החלטה שיש לקבל בשיתוף איש מקצוע המתמחה בתחום.